Spelsugna Kronobergare underhåller på äldreboenden i Växjö kommun

För många Växjöbor är det tradition att samlas och lyssna på musiken när vi tillsammans firar Valborg och Nationaldagen, men i år är konserterna inställda. Spelsugna musiker ur Kronobergarnas Musikkår kommer nu att sprida glädje på kommunens äldreboenden.

Konsert lördagen den 16 maj

14:00 Bågen

15:00 Östergården

16:00 Borgmästaren

Konsert lördagen den 30 maj

14:00 Birka

15:00 Evelid

16:00 Toftagården

Traditionsenlig musik framfört på nytt vis

För många Växjöbor är det tradition att samlas och lyssna på musiken när vi tillsammans firar Valborg och Nationaldagen, men i år ser det annorlunda ut på grund av Coronapandemin. För Kronobergarnas Musikkår har det inneburit att i stort sett alla konserter under våren ställts in och att musiker i riskzonen inte kan delta i verksamheten.

– Så många äldre har det jobbigt just nu och saknar sina anhöriga! Vi kunde göra en oerhört betydelsefull insats, berättar trumpetaren Therese Jaramillo som inspirerats av Marinens Musikkår i Karlskrona som under våren gett konserter och spridit glädje på kommunens äldreboenden.

De spelsugna musikerna i Kronobergarnas Musikkår var inte sena att nappa på initiativet. Intresset från Växjö kommun var stort och i nuläget kommer sex äldreboenden att bjudas på musikalisk underhållning för att ge guldkant i vardagen för äldre som nu inte kan träffa sina anhöriga under Coronautbrottet.

Vid spelningarna kommer publiken att bjudas på valborgsstycken, marscher och underhållningsmusik från säkert avstånd utomhus. Musikerna kommer att framträda iförda Kronobergs regementes uniform från sent 1800-tal för att sprida lite extra feststämning. Samtidigt ser musikkåren över möjligheterna att sända konserter via digitala kanaler på internet.

Repetitioner och konserter

Kronobergarnas Musikkår kommer under två helger i maj att ta sig runt till nedanstående boenden i Växjö för att bidra med musikalisk underhållning för de äldre, i form av en utomhuskonsert. Orkestern kommer att repetera inför konserterna mellan klockan 19:00-21:30 på Kulturskolan Kristineberg måndag 11 maj, 18 maj samt den 25 maj.