Profiler

Musikkåren har haft glädjen att samarbeta med en rad olika dirigenter, solister och arrangörer sedan starten 1988. Vi vill här presentera några av de profiler som betytt mycket för orkesterns utveckling och musicerade. Ett speciellt omnämnande vill vi skicka till våra hedersmedlemmar som vars insatser starkt har bidragit till att vår publik får uppleva fantastisk och välklingande blåsmusik.

Dirigent Anders

Anders Einarsson har varit dirigent i musikkåren sedan januari 2020. Han är utbildad trumpetare på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och på musikhögskolan i Stuttgart. Han har arbetat som orkestertrumpetare omedelbart efter studieåren på operan i Pforzheim och i Stuttgarter Philharmoniker. Anders har även gjort inhopp i Stuttgarts radiosymfoniker, Württembergisches kammerorchester, Svenska kammarorkestern m.fl. Efter nio år i Tyskland, där han också hann med att bilda familj (har fru och fyra barn) flyttade han tillbaka till Sverige år 2012. Sedan 2013 är han anställd på Växjö kulturskola som brasslärare och orkesterledare.

Ordförande Bengt

I alla fungerande föreningar finns det eldsjälar. Vi toppar det. Vi har Bengt Hägerstrand! Bengt var med och startade musikkåren 1988, spelar flöjt och piccola och har varit vår ordförande sedan 2008. Han ser till att alla vet var och när de ska göra vad och vårdar våra goda relationer med beställare och musikaliska samarbetspartners. Vi delar Bengts försorj med några andra ideella organisationer i Växjö. I övrigt håller han igång med golf, gympa och inte minst barnbarnen.

Arrangör och dirigent Fredrik

Fredrik Ekstrand är en musikalisk naturbegåvning, som gör specialarrangemang åt orkestern och skriver egen musik. Exempelvis “The Lord of Music”, som finns med på skivan “Från Parad till Estrad” och marschen “The Crown” som tillägnats musikkåren och uruppfördes på jubileumskonserten hösten 2013. Fredrik kan vara svår att upptäcka i orkestern där han sitter längst bak i mitten – men lyssna efter soloinsatserna på euphonium. Det är Fredrik!

Oktett-entusiasten Levi

Musikkåren har den mest stabila tuba-sektion en orkester kan önska sig, däribland Levi Loby. Förutom att spela tuba, är Levi också sammankallande för musikkårens oktett-sektion. När vi ska marschera hänger Levi på sig sin helikon. Just detta instrument hittade Levi när det var utdömt som ospelbart och placerat bland museiföremål. Men Levi tog sig an instrumentet, spolade ur smutsen med trädgårdsslangen, oljade upp det och sedär… det gick visst att spela på.

Dirigent emeritus Lars

Lars Hammar var dirigent för Kronobergarnas Musikkår mellan år 2001-2018. Lars började spela trumpet i musikkår redan i 10-årsåldern. Under gymnasietiden gick han på Katedralskolans musiklinje och fortsatte sedan med en 5-årig solistutbildning vid Musikhögskolan i Malmö. På scenerna i Malmö har Lars anlitats som trumpetare i såväl klassiska operor och musikaler som i storbandssammanhang. Han har också turnerat med Malmö Brandkårs olika ensembler och arbetat som brasslärare på Växjö Kulturskola. Innan Lars tog över dirigentpinnen för Kronobergarnas Musikkår ledde han två blåsorkestrar i Veberöd och Staffanstorp. Som musiker i en mängd orkestrar har Lars snappat upp det bästa av de musikaliska ledare han har haft genom åren och kompletterat detta med utbildning i dirigering. Lars har en effektiv repetitionsteknik med mycket humor och positiv feedback. Lars största hobby vid sidan om musiken är att renoveravackra, gamla hus och snickra möbler.

Hedersmedlemmen Robert

Robert Sjölin var den siste av musikdirektörerna vid Kungliga Kronobergs Regemente I11 fram till länsmusikreformen år 1988. Musikkåren har spelat in en skiva med Roberts musik och plockar upp hans stycken med jämna mellanrum. Robert har komponerat en egen marsch till Kronobergarna med namnet “Framåt Kronoberg” och vid jubileumskonserten 2008 hyllades han och utsågs till hedersmedlem i föreningen. Robert gick bort i slutet av år 2019 och vi minns honom med stolthet och beundran.

Hedersmedlemmen Linda

Hedersmedlemmen Linda Andersson har varit verksam som organist, körledare och sångsolist i Växjö domkyrka under hela 2000-talet. Linda har en 5-årig organistutbildning från Musikhögskolan i MalmöÅr 2008 inledde musikkåren ett mycket givande samarbete med Linda och hennes körer med årliga gemensamma framträdanden i domkyrkan vid bla Valborg, FN-dagen och Advent. Under ett 10-tal år har musikkåren inklusive ett flertal solister musicerat tillsammans med Linda och Sveriges största blandade kyrkokörAllemanskören. Från år 2019 har detta samarbete fortsatt med en av domkyrkans andra körer Chorus Linnaea.

Hedersmedlemmen Roland

Hedersmedlemman Roland Hybelius var med och startade upp orkestern år 1988. “Kontaktannonsen” till musiker i Smålandsposten gav stor utdelning; bland de nya musikerna fanns även Rolands fru. Roland är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö i Klarinett och ensembleledning. Efter flytten till Växjö har han både spelat och dirigerat vid olika musikaluppsättningar; allt från Vita Hästen till Cats, varit ansvarig för Kulturskolans blåsorkester och gästdirigerat i olika sammanhang. Efter tolv år som lärare på Kulturskolan tog han klivet upp och blev biträdande rektor. Sedan har uppdragen varierat inom skolsystemet men musiken har hela tiden funnits med på något sätt. Annat som utmärker Roland är att han älskar ordvitsar och bombastisk musik. I januari 2020 har vår käre dirigent flyttat till Öland men vi hoppas på soliga samarbeten framöver…