Tommy Karlsson – Veteranen i Kronobergs Musikkår

Idag den 29 maj är det Veterandagen och självklart firar vi den genom att samtala med Tommy Karlsson, veteranen i Kronobergarnas Musikkår.

Tommy, det är en viktig dag idag för dig. Varför firas Veterandagen?

– För att hylla veteraner och hedra minnet av de som betalat det yttersta priset i arbetet för fred runt om i världen.

Berätta om dig och din tid inom det militära.

– Först värnplikt 10 månader (1993/94) med utbildning till signalmekaniker. 2000 gjorde jag min första utlandstjänstgöring i Kosovo. Därefter följde tre till. Kosovo 2002, Afghanistan 2007 och 2010-2011. Samtliga gånger tjänstgjorde jag som signalmekaniker eller ställföreträdande reparationsgruppchef.

Bästa minnet du har, och det tråkigaste.

– Bästa minnet är svårt att sätta fingret på, det är så många bra minnen, men kamratskap är nog det bästa minnet. Tråkigaste är nog lite lättare att komma på, eller rättare sagt det mest tragiska. Ett datum jag inte glömmer är 1 april 2011 när vi nåddes av beskedet att en svensk hade dödats i samband med demonstrationer i Mazar-e-Sharif och sen när han skulle föras hem till Sverige se hur hela vägen (båda sidor av den), från ett av kapellen på campen till flygplanet, var kantat av soldater från olika nationer som alla tog av sig baskern när bilen som förde kistan passerade förbi. En sträcka på drygt 1500 meter.

Hur firas dagen här i Växjö eller i länet?

– I Växjö firade vi igår för att så många som möjligt skulle ha möjlighet att idag åka till det stora firandet i Stockholm. Vi högtidlighöll dagen genom en ceremoni vid minnesstenen i Museiparken utanför Utvandrarnas hus med musik, tal av Peter Engström (chef för Kalmar- Kronobergsgruppen) och Veteranerna Kronobergs ordförande Christer Alldén samt en kransnedläggning med en tyst minut för de som omkommit i utlandstjänst.

Om du skulle välja musik för denna dagen, vilken låt eller verk skulle du välja?

– Jag tror det blir Anita Lindbloms gamla Balladen om den blå baskern. Den spelar Kronobergarnas varje år när FN-dagen firas i Domkyrkan och det är alltid en speciell känsla!

Sist, budskapet till alla denna dag.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.